Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
419
Ezek a feladatok kellenének.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Nem tudom, hogy tanultatok e már a gyenge savakról, disszociációs állandóról, de szerintem még nem, szóval feltételezzük, hogy ezek mind erős savak illetve bázisok és teljesen disszociálnak.

a, pH = 2, gondolom nem kell magyaráznom, bár a múltkor beszéltük, hogy még logaritmust nem tanultatok, de ha

pH = 0 , akkor c = 1 `(mol)/(dm^3)`

pH = 1, akkor c = `10^(-1)` `(mol)/(dm^3)`

Akkor tekintsük úgy a pH-t, mint 10 hanyadik ellentétes előjelű hatványával szerepel az adott sav/bázis.

b, pH = 12; mert pOH = 2; pH = 14-pOH

c, ha erős savnak tekintjük a foszforsavat (ami nem így van), akkor egy molekula foszforsavban van 3 db hidrogénion, tehát a hidrogénion-koncentráció a háromszorosa lesz a foszforsavénak, azaz 0,1 `(mol)/(dm^3)`, tehát pH = 1

d, itt pedig a kétszerese, `[OH^-]` = 0,1; pOH = 1; pH = 13

2,

`HNO_3` + KOH = `KNO_3` + `H_2O`

`H_2SO_4` + `Ca(OH)_2` = `CaSO_4` + 2 `H_2O`

`H_3PO_4` + 3 NaOH = `Na_3PO_4` + 3 `H_2O`

2 HCl + `Mg(OH)_2` = `MgCl_2` + 2 `H_2O`

2 `HNO_3` + `Ca(OH)_2` = `Ca(NO_3)_2` + 2 `H_2O`

2 `H_3PO_4` + 3 `Ca(OH)_2` = `Ca_3(PO_4)_2` + 6 `H_2O`
0