Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika- elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
622
933.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A feladat megoldásához azt kell tudnod, hogy gömbből eredő erőtér megegyezik egy, a gömb középpontjában lévő pontszerű test erőterével, azaz a két golyóbis helyett egy olyan rendszert képzeljünk el, ahol két pontszerű töltést 8 cm választ el (3+4+1):

F=Q1×Q2/r^2×k=10^-10×10^-6/0,08^2×9×10^9=1,41×10^-4N

Mivel a felső gömb nyugalomban van, a két erőnek azonos nagyságúnak kell lennie, azaz a súlya is ennyi lesz.
Módosítva: 9 éve
0