Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
590
A szőlőperonoszpóra ellen 2 tömegszázalékos réz-szulfát-oldattal
permetezünk.

Hány kg 2 tömegszázalékos oldat készíthető egy 20 dkg-os kristályvizes
rézgálicot (CuSO 4  · 5 H 2  O) tartalmazó tasakból?
A megoldást segítő kérdések: 20 dkg kristályvizes sóban hány gramm a
vízmentes só? Ennyi vízmentes sóból hány kg oldat készíthető?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

Van nekünk 20 dkg (200 g) kristályos réz-szulfátunk, amiben ki kell számolnunk, hogy mennyi a réz-szulfát.

249,5 g kristályos réz-szulfátban van 159,5 g réz-szulfát

200 g kristályos réz-szulfátban van `200/249.5*159.5` = 127,9 g réz-szulfát

Ebből kell 2 %-os oldatot készíteni.

100 g oldatban van 2 g réz-szulfát

Hány g oldatban van 127,9 g réz-szulfát?

x = `127.9/2*100` = 6392 g

6,39 kg oldatot tudunk készíteni.
1