Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soros és párhuzamos kapcsolás. Kérlek segítsen valaki:(

Főoldal » Középiskola » Fizika
484
Sziasztok! Én még sosem jártam itt, próbálkoztam megoldani ezt a feladatot, de sajnos nem sikerült. Csak ülök fölötte órákat, de tényleg nem sikerül. Ha valaki tud segíteni azt nagyon szépen köszönöm! :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2,

`U_1` = 1,5 V

`R_1` = 24 `Omega`

`R_2` = 72 `Omega`

Soros kapcsolásnál:

`I` = `I_1` = `I_2` = `U_1/R_1` = `1.5/24` = 0,0625 A = 62,5 mA

`U_2` = `I_2*R_2` = `0.0625*72` = 4,5 V

`U` = `U_1` + `U_2` = 1,5 + 4,5 = 6 V

`R_e` = `R_1` + `R_2` = 24 + 72 = 96 `Omega`

`U` = `I*R` = `0.0625*96` = 6 V


3,

`R_1` = 20 `Omega`

`R_2` = 30 `Omega`

`I` = 1 A

Párhuzamos kapcsolásnál:

`R_e` = `1/(1/R_1+1/R_2)` = `1/(1/20+1/30)` = `1/(5/60)` = `60/5` = 12 `Omega`

U = `U_1` = `U_2` = `I*R_e` = `1*12` = 12 V

`I_1` = `U/R_1` = `12/20` = 0,6 A

`I_2` = `U/R_2` = `12/30` = 0,4 A

1