Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
458
1, Felemelünk egy 5kg tömegű testet 12 m magasra, állandó nagyságú, 4 m/s sebességgel. Mennyi munkát végeztünk?
2, Egy rugó 10 cm-rwl nyúlik meg 2 N erő hatására. Mennyi munkavégzéssel nyújtható meg ezután újabb 10 cm-rel?
3, Szivattyúval 20 m magasra szivattyúzzák fel egy tó vizét, percenként 500 kg-ot. Mennyi a szivattyú teljesítménye?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1.f 5kg=50n*12m=600j*4m/s=2400j=2,4Kj
3.f 20m*500kg=10000j (de ez csak egy perc munka)
0

1, A sebesség nem kell a munka kiszámításához.

W = `F*s` = `m*g*s` = `5*10*12` = 600 J

2,

`x_1` = 10 cm = 0,1 m

`x_2` = 20 cm = 0,2 m

Először kiszámoljuk a D-t.

F = `D*x`; D = `F/x_1` = `2/0.1` = 20 `N/m`

Ekkor már elvégeztünk egy kis munkát:

`W_(r_(10))` = `1/2*D*x_1^2` = `1/2*20*0.1^2` = 0,1 J

A teljes megnyújtáshoz szükséges munka:

`W_(r_(20))` = `1/2*D*x_2^2` = `1/2*20*0.2^2` = 0,4 J

A kettő különbsége lesz az a munka, amit a 10 cm-ről 20 cm-re való megnyújtáshoz kell elvégeznünk.

W = `W_(r_(20))` - `W_(r_(10))` = 0,4 - 0,1 = 0,3 J

3, Az emelési munka osztva az idővel:

P = `W_e/t` = `(m*g*h)/t` = `(500 kg*10 m/s^2*20 m)/(60 s)` = 1667 W
0