Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rendszerek összeöntése?

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
500 cm3 2-és pH-jú sósav 600 cm3 11-es pH-jú NaOH oldatot öntöttünk.Milyen kémhatású a keletkezett oldat?Add meg az oldott anyagok anyagmennyiség-koncentrációját az összeöntés utáni rendszerben.

Szóval:
Ha van 500cm3 meg 600 cm3 akkor végül a rendszer 1100 cm3 lesz,eddig világos.
Sósavnál ha 2-es pH-jú,akkor 10^-2en mol/dm3 H3O+ van benne, 10^-12en mol OH-al, a másiknál 10^-11en mol H3O + és 10^-3on mol OH -
De hogyan tovább?
Hogy vonják össze?Kérlek segítsetek.A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, rendszer, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
úgy vonod össze, hogy kiszámolod az anyagmennyiségeket.

500 cm³-ben 500*0,01/1000 = 0,005 mol H+ van.

600 cm³-ben 600 * 0,001 / 1000 = 0,0006 mol OH- van.

1 mol H+ 1 mol OH--dal reagál.
0,0006 mol OH 0,0006 mol H-nel reagál.

Itt sav felesleg van, marad 0,005-0,0006 = 0,0044 mol H+ 1100 ml oldatban.

savas kémhatású lesz a keletkezett oldat.

a sósav anyagmennyiség koncentrációja a maradék sav/térfogat = 0,0044 mol *1000 / 1100 ml = 4*10-3 mol/dm³
a másik oldott anyag a nátrium-klorid lesz.
0,0006 mol OH-ból 0,0006 mol nátrium-klorid keletkezik ( mert 1 mol nátrium-hidroxid 1 mol sósavval reagál és 1 mol nátrium-klorid keletkezik )
a nátrium-klorid anyagmennyiség koncentrációja = 0,0006 mol *1000 / 1100 ml = 5,45*10-4 mol/dm³
Módosítva: 6 éve
3