Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1162
2, Mi történik kémaia reakció során?

3, Melyik a kémiai reakció? Több válasz is lehet!
__ Ammónia és víz kölcsönhatása
__ jég olvadása
__ szén égése
__ autó összetörése
__ nátrium és klór egyesülése
__ rizs és mák összeöntése
__ leves sózása
__ víz elektromos bontása.

4, Mit nevezünk redoxireakciónk?

5, Mi a bázis ? Írj rá példát is!

6, Mit nevezünk indikátornak?

7, Milyen színű az univerzál indikátor savban?

8, Melyik ion van túlsúlyban lúgban?

9, Mekkora a semleges oldat pH-ja?
__ 7-től több
__7től kevesebb
__7

10, Milyen színű sósavban a fenolftalein, az univerzál, a kék lakmusz és a piros lakmusz indikátor?

11, Mit mond ki a tömegmegmaradás törvénye?

12, Igazold a tömegmegmaradás törvényét a következő reakcióban! 2K+Cl2-->KCI

13, Számísd ki , hogy 200g hidrogén tökéletes égésekor hány g víz képződik!(a számítást itt végezd ne csak az eredményt írd le ahogy a vázlatban mutattam!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2, Mi történik kémiai reakció során?
A kiindulási anyagok tulajdonságai megváltoznak és új tulajdonságú anyagok jönnek létre.

3, Melyik a kémiai reakció? Több válasz is lehet!
_x_ Ammónia és víz kölcsönhatása
__ jég olvadása
_x_ szén égése
__ autó összetörése
_x_ nátrium és klór egyesülése
__ rizs és mák összeöntése
__ leves sózása
_x_ víz elektromos bontása.

4, Mit nevezünk redoxireakciónk?
Az elektronátmenettel járó reakciókat.

5, Mi a bázis ? Írj rá példát is!
Olyan anyag, amelynek vizes oldata lúgos kémhatású.
nátrium-hidroxid

6, Mit nevezünk indikátornak?
Olyan anyagot, amelyik az oldat kémhatását szín változással jelzi.

7, Milyen színű az univerzál indikátor savban?
piros

8, Melyik ion van túlsúlyban lúgban?
hidroxid-ionok

9, Mekkora a semleges oldat pH-ja?
_x_7

10, Milyen színű sósavban a fenolftalein, az univerzál, a kék lakmusz és a piros lakmusz indikátor?
színtelen, piros, piros, piros

11, Mit mond ki a tömegmegmaradás törvénye?
Kémiai reakcióban a keletkezett anyagok összes tömege egyenlő a kiindulási anyagok összes tömegével.

12, Igazold a tömegmegmaradás törvényét a következő reakcióban! 2 K + Cl₂ --> 2 KCI
kálium tömege: 39 g
klór tömege: 35,5 g
kálium-klorid tömege: 39+35,5 = 74,5 g

2* 39 g + 2* 35,5 g = 149 g
2*74,5 g = 149 g
A kiindulási és a keletkezett anyagok tömege a reakció egyenletben megegyezik.

13, Számítsd ki , hogy 200 g hidrogén tökéletes égésekor hány g víz képződik!

reakció egyenlet:
2 H₂ + O₂ = 2 H₂O
4 g hidrogén égésekor 2* 18 g = 36 g víz keletkezik.
1 g hidrogén égésekor a negyede, 36/4 = 9 g víz keletkezik.
200 g hidrogén égésekor 200-szor ennyi, 200 * 36/4 = 1800 g víz keletkezik.

egyenes arányossággal:
4 g H₂ → 36 g víz
200 g H₂ → x g víz

200 / 4 = x / 36
x = 36* 200/4 = 36*50 = 1800 g víz keletkezik.
2