Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Írd le a higany-oxid bomlásának egyenletét! 7.o.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3069
1. A folyamat jele:
2. Rendezés
3.Eközben mennyi higany válik ki?
4.1 mol oxigénmolekula keletkezéséhez hány mól higany-oxidnak kell felbomolnia?
5, Egyenlet:
6. anyagmennyiségek:
7. Tömegek
A válaszokat előre is köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. A folyamat jele: higany-oxid → fém higany + oxigén gáz
HgO → Hg + O₂

2. Rendezés
jobb oldalon 2 oxigén van, a bal oldalon pedig csak 1, ezért a bal oldalra 2 higany-oxidot kell írni, hogy mindkét oldalon 2 oxigén legyen.
Mivel a bal oldalon 2 higany oxid van, a jobb oldalon pedig 1 higany, ezért a jobb oldalra 2 higanyt kell írni, hogy mindkét oldalon 2 higany legyen.
2 HgO → 2 Hg + O₂

3. Eközben mennyi higany válik ki?
2 mol

4. 1 mol oxigénmolekula keletkezéséhez hány mól higany-oxidnak kell felbomolnia?
2 mol

5, Egyenlet: 2 HgO → 2 Hg + O₂

6. anyagmennyiségek: 2 mol → 2 mol + 1 mol

7. Tömegek 2* (200,6 + 16) g = 2* 200,6 g + 2* 16 g
2* 216,6 g = 401,2 g + 32 g
433,2 g = 433,2 g ( a tömegmegmaradás törvénye is teljesül, tehát az egyenlet helyes)
3