Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika/hidrosztatikai nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
985
Egy 6 dm^3 alapterületű akváriumba 16 liter vizet öntünk.Mekkora lesz az akvárium fenekén a hidrosztatikai nyomás/nyomóerő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Mivel a térfogat 16 dm3 és a felület 6 dm2, ezért a vízoszlop magassága 16/6=2,66 dm, azaz 0,266 m.
Így a hidrosztatikai nyomás, ha a víz sűrűsége 1000 kg/dm3:

p=ro×g×h=1000×10×0,266=2660 Pa

Mivel a felület 6 dm^2, azaz 0,06 m^2, ezért a nyomóerő:

F=p×A=2660×0,06=1600N
0