Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
449
Eldobunk egy testet ferde hajítással, úgy, hogy 30 méter magasra; és 100 méter messze menjen.
A hajítás szögét, illetve kezdősebességét kell kiszámítani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

vízszintesen a sebesség egyenletes, függőlegesen egyenletes változó.

ha 30 m magasra megy, akkor

s = `g/2*t^2`

30 = `10/2*t^2`

t = `root()(6)` = 2,45 s

Ennyi ideig mozgott felfelé, ugyanennyi ideig mozgott lefelé is, összesen a test 4,9 s-ig mozgott. Ennyi idő alatt vízszintesen megtett 100 m-t.

`v_x` = `s_x/t_ö` = `100/4.9` = 20,41 `m/s`

A függőleges irányú sebesség:

`v_y` = `g*t` = `10*2.45` = 24,5 `m/s`

`tgalpha` = `v_y/v_x` = `24.5/20.41` = 1,2

`alpha` = 50,21 °

v = `root()(v_x^2+v_y^2)` = 31,9 `m/s`
2