Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A megoldás kellene nekem elöre köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
961
Egyenletek

Zárójeles egyenletek 1 óra

1. Oldjuk meg az egyenleteket a valós számok halmazán!
a, 7 − 2(4x + 5) = −6 + 2(8 − 3x) + 3 Ellenőrizz!
b, −4(2x − 3) − 5(−2x + 1) = −1
c, 1 − 2{3x + 4[5x − 4(3x − 2)]} = −13

4. óra
2. Oldd meg az egyenleteket önállóan a valós számok halmazán!
a, 10 − 3(5x − 2) = −4 + 2(3 − 8x) + 16 Ellenőrizz!
b, −3(2x − 4) − 7(−2x + 1) = −3
c, 30 − 3{2x + 5[4x − 3(2x − 1)]} = 9
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.
a)-8
b)-4
c)1
2.
a)2
b)-1
c)1

Írj, ha részletezve is kell ;)
Módosítva: 6 éve
2

7 − 2(4x + 5) = −6 + 2(8 − 3x) + 3 //zárójelek felbontása
7 - 8x - 10 = -6 + 16 -6x + 3 //csoportosítás
-3 - 8x = 13 - 6x //egyik oldalra x-ek, másik oldalra számok
-16 = 2x //osztás az x-ek számával
-8 = x

Ell:
x helyére -8 beírása
-----------------------------------
−4(2x − 3) − 5(−2x + 1) = −1
-8x + 12 +10x - 5 = -1
2x + 7 = -1
2x = -8
x = -4
-------------------------------------
1 − 2{3x + 4[5x − 4(3x − 2)]} = −13
1 - 2{3x + 4[5x - 12x + 8]} = -13
1 - 2{3x + 20x - 48x + 32} = -13
1 - 6x -40x + 96x - 64 = -13
50x = 50
x = 1
-----------------------------------
10 − 3(5x − 2) = −4 + 2(3 − 8x) + 16
10 - 15x + 6 = -4 + 6 - 16x + 16
16 - 15x = 18 - 16x
-2 = -x
2 = x
----------------------------------
−3(2x − 4) − 7(−2x + 1) = −3
-6x + 12 + 14x - 7 = -3
8x + 5 = -3
8x = -8
x = -1
-----------------------------------
30 − 3{2x + 5[4x − 3(2x − 1)]} = 9
30 - 3{2x + 5[4x - 6x + 3]} = 9
30 - 3{2x + 20x - 30x + 15} = 9
30 - 6x -60x + 90x - 45 = 9
24x = 24
x = 1

Emlékeztető:
- * - = +
+ * + = +
+ * - = -
- * + = -
1