Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 7.o

Főoldal » Általános iskola » Fizika
967
1.Egy autóbusz motorja 423.000 kJ munkát végez 0,5 óra alatt. Mekkora a motor teljesítménye?
2. Az olajsütővel 0.5 óráig sütötte a húst a szakács. A hőmennyiég 3240 kJ munka volt. Mekkora az olajsütő teljesítménye?
3. A keverőgép teljesítménye 100 W. Mekkora munkát végez 2 perc alatt?
4.a teljesítmény kiszámítási módja energiaváltozásból: P=ΔE/t (tört)
a,Szorozd meg az egyenlőség mindkét oldalát t-vel!
b,Oszd el mindkét oldalt P-vel!
5.Egy benzinmotoros autó teljesítménye 66kW. Egy dízelmotoros autó 1.800.000. J munkát végez 30s alatt. Számítsd ki:
a, A dízelmotoros autó teljesítményét
b, A benzinmotoros autó 30 másodperc alatt végzett munkáját
c, Azt is, hogy mennyi idő szükséges a benzinmotoros autónak 1.800.000. J munkavégzéséhez!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
W = 423 000 J
t = 0,5 h = 1 800 s
P = ?
--------------------
P = W/t
P = 423 000 J / 1 800 s
P = 235 W

2.)
W = 3 230 kJ = 3 230 000 J
t = 0,5 h = 1 800 s
P = ?
--------------------------------
P = W/t
P = 3 230 000 / 1 800 s
P = 1 794,45 W

3.)
P = 100 W
t = 2 m = 180 s
W = ?
------------------
P = W/t ⇒ W = P·t
W = 100 W · 180 s
W = 18 000 J = 18 kJ

4.)
P = ΔE/t
t · P = ΔE
t = ΔE/P

5.)
P₁ = 66 kW = 66 000 W
W₂ = 1,8 MJ = 1 800 000 J
t₂ = 30 s
P₂ = ?

t₁ = 30 s
W₁ = ?

W₃ = 1 800 00 J
t₃ = ?
------------------------------
P = W/t ⇔ W = P·t ⇔ t = W/P
P₂ = 1 800 000 J / 30 s
P₂ = 60 000 W = 60 kW

W₁ = 66 000 W · 30 s
W₁ = 1,98 MJ = 1 980 000 J

t₃ = 1 800 000 J / 66 000 W
t₃ = 27,2728 s
0