Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekba szeretnék segítséget kérni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
827
Melyik az a szám, amelynek 9-szerese 40-nel kisebb, mint a nála 10-zel kisebb szám 10-szerese?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a keresett szám x, ennek 9-szerese 9x, az x-nél 10-zel kisebb szám az x-10, ennek tízszerese 10*(x-10)=10x-100. Ez a szám 40-nel nagyobb a 9x-nél, így annyit levonva egyenlőséget kapunk, tehát:

10x-100-40=9x, rendezés után x=140-et kapunk, tehát a keresett szám a 140.
0