Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
407
Kérlek szépen Titeket:
Tudna valaki segíteni matematikából??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős,fontos,matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
117.a

A testek felszíne:
egyik alap területe + másik alap területe (ha van) + palást területe.

Az egyenes henger alapja egy kör. A másik alapja is ugyanakkora kör, tehát
egyik alap területe = másik alap területe

A palást (henger fala) kiterítve egy téglalap, aminek a hosszabbik oldala a kör kerülete, rövidebbik oldala a henger magassága.

Például egy konzerv dobozon, mint henger alakú tárgyon kipróbálhatod.

alap területe = kör területe = r²*π = (3 cm)²*π = 9*π=28,26 cm²
Ebből van kettő (mert a henger alja és a teteje): 2*28,26 cm²= 56,52 cm²

A palást (henger fala, téglalap) területe = (alapkör kerülete) * (henger alkotója azaz magassága) = (2*r*π) * a = 2* 3 cm * π * 5 cm = 94,2 cm²

A henger felszíne: alapok és a palást területeinek összege: 56,52 cm² + 94,2 cm² = 150,72 cm²

A testek térfogata pedig alapterület * magasság, ami a hengernél a kör területe * alkotóval

A többi feladatot hasonló elven kell megoldani.
2