Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok!Megint én, de valaki még tudna segíteni kémiából? Ez az utolsó dolgozat, és lehet vele jegyet javítani, és nagyon szeretnék négyes lenni! Előre is köszönöm, ha valaki segít!

Főoldal » Középiskola » Kémia
617
1. Írd a vonalra a megfelelő betűjelet.
A) oxidáció
B) redukció
C) mindkettő
D) egyik sem

1. Prontonleadást jelent __
2. A galváncella pozitív pólusán megy végbe __
3. Az elektrolizáló cella pozitív pólusán megy végbe __
4. A galváncellában a katódon zajlik __
5. Az elektrolizáló cellában az anódon zajlik __
6. A Cu 2+ + 2e = Cu folyamat __
7. Sósav elektrolízisekor végbemegy __

A) katód
B) anód
C) mindkettő
D) egyik sem

8. A galvánelemben redukció megy végbe a felületén __
9. Elektroíziskor redukció megy végbe a felületén __
10. Elektrolíziskor a pozitív pólusú elektród __
11. A galváncellában a pozitív pólusú elektród __

2. Szöveges feladatok

Hány g réz válik ki a réz-szulfát-oldatból, ha az áram erőssége 20 A és az elektrolízis
időtartama 1,5 óra? (A réz elektrokémiai egyenértéke (k) 3,3 10 -7 kg/C)


Nátrium-kloridot elektrolizálunk grafitelektródok között. Írd fel az elektródfolyamtokat!
Jelöld az elektródok töltését és a lejátszódó (red, ox) folyamatokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, help, témazáró
2
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. Írd a vonalra a megfelelő betűjelet.
A) oxidáció
B) redukció
C) mindkettő
D) egyik sem

1. Prontonleadást jelent _D_
2. A galváncella pozitív pólusán megy végbe _B_
3. Az elektrolizáló cella pozitív pólusán megy végbe _A_
4. A galváncellában a katódon zajlik _B_
5. Az elektrolizáló cellában az anódon zajlik _A_
6. A Cu 2+ + 2e = Cu folyamat _B_
7. Sósav elektrolízisekor végbemegy _C_

A) katód
B) anód
C) mindkettő
D) egyik sem

8. A galvánelemben redukció megy végbe a felületén _A_
9. Elektrolíziskor redukció megy végbe a felületén _A_
10. Elektrolíziskor a pozitív pólusú elektród _B_
11. A galváncellában a pozitív pólusú elektród _A_

2. Szöveges feladatok

Hány g réz válik ki a réz-szulfát-oldatból, ha az áram erőssége 20 A és az elektrolízis
időtartama 1,5 óra? (A réz elektrokémiai egyenértéke (k) 3,3 10 -7 kg/C)

átment töltés:
I=Q/t
Q=I*t = 20 A * 1,5 * 3600 s = 108 000 C

1 C töltés 3,3*10-7 kg = 3,3*10-4 g rezet választ le,
108 000 C töltés 108 000 * 3,3*10-4 = 35,64 g rezet választ le.

Nátrium-kloridot elektrolizálunk grafitelektródok között. Írd fel az elektród folyamatokat!
Jelöld az elektródok töltését és a lejátszódó (red, ox) folyamatokat!

katódon (ahova a kationok mennek) negatív töltésű
hidrogén gáz fejlődik (redukció)
2 H+ + 2 e- → H₂

az anódon (ahova az anionok mennek) pozitív töltésű
klórgáz fejlődik (oxidáció)
2 Cl- → Cl₂ + 2 e-

2