Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok (2db)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1186
Három könyvespolcon összesen 57 darab könyv van. Az elsőn kétszer annyi, mint a másodikon és a harmadikon hárommal kevesebb, mint a másodikon. Hány könyv van az egyes polcokon. Hány százaléka van a könyveknek a második polcon? Két tizedesjegyre kerekítsd az eredményt!


Tamás és Péter egyszerre olvassák a „Hogyan rakjunk tűzet” című könyvet. Hétfőn kezdték el olvasni, szerdán pedig az iskolában megbeszélték, ki hol tart. Kiderült, hogy Péter 30 oldallal többet olvasott.

– Nekem még éppen kétszer annyi oldal van hátra, mint amennyit te már elolvastál – mondta Péter.

– Nekem pedig még 200 oldal van hátra – mondta Tamás.

Hány oldalas a könyv? Hány százalékát olvasták el a fiúk a könyvek külön külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. polc: 2x
2. polc: x
3. polc: x-3
Összesen
4x-3=57
4x=60
x=15
Így a polcokon az elsőn 30, másodikon 15 és a harmadikon 12 van
15/57=0,263=26,3 %-a

3x+30=x+200
2x+30=200
2x=170
x=85
Így 85+200=285 oldalas a könyv
Tamás 135/200=0,675=67,5 %-át
Péter 165/200=0,825=82,5 %-át

1