Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kéne megcsinálni az alábbiakat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
E (1;4)

a, Nem annyira tetszik, de megoldható.

k kör: `x^2` + `y^2` -12x+16y = 69

f egyenes: 5x-12y + 43 = 0

az egyenesből kifejezzük x-et.

y = `5/12*x` + `43/12`

Behelyettesítjük a kör egyenletébe, hosszadalmas kicsit. Válaszd azt, hogy nem tetszik és akkor nem kell így számolnod. ;)

b, Behelyettesítjük a pontot az egyenletekbe:

f: `5*1` - `12*4` + 43 = 0; ez igaz

k : `1^2` + `4^2` - `12*1` + `16*4` = 1 + 16 - 12 + 64 = 69 ez is igaz.

Ebből csak azt tudtuk meg, hogy van közös pontjuk, de hogy metszi vagy érint, az nem derült ki.

c,

Ha a kör középpontját az adott ponttal összekötő egyenes merőleges az f egyenesre, akkor a kört az egyenes érinti.

Az f egyenes meredeksége kis átalakítás után:

y = `5/12*x`+ `43/12`

m = `5/12`

A sugár meredekségének tehát `-12/5`-nek kell lenni.

A kör egyenlete kisebb átalakítások után:

`x^2` + `y^2` -12x+16y = 69

`(x-6)^2`-36 + `(y+8)^2`-64 = 69

`(x-6)^2` + `(y+8)^2` = 169 = `13^2`

A középpont koordinátája tehát : K(6;-8)

A két pontot behelyettesítjük az egyenletbe:

-8 = `m*6`+b

4 = `m*1` +b

kivonva a kettőt egymásból:

-12 = `5*m`

m = `-5/12`

Az a meredekség jött ki, amire számítottunk.

d, Sári és Bence közös megoldását javasolom.

e, Válaszom:Igaz.

Ábra
0