Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
883
Csatolom a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy x golyó van az első dobozban, ekkor a másikban 50-x golyó lesz, mivel ezek összege x+50-x=50. Első körben tegyük fel, hogy az x-es dobozban van kevesebb, ekkor a nagyobban 50-x-x=50-2x-szel van több, ennek kell legfeljebb 21-nek lennie, tehát:

50-2x≤21, tehát 14,5≤x, de x<25, mert ha már 25 lenne, akkor mindkettőben ugyanannyi lenne, ha meg több, akkor meg már nem akisebb doboz lenne, tehát ennek az egyenlőtlenségnek a megoldása: 14,5≤x≤25, ahol x értelemszerűen egész.

Ha a másik a kisebb, akkor nagyobban x-(50-x)=2x-50-nel lesz több, ennek is legfeljebb 21-nek kell lennie, tehát:

2x-50≤21, vagyis x≤35,5, de x>25, tehát az egyenlőtlenség megoldása 25<x≤35,5, ezekben az esetekben fel is sorolhatjuk a megfelelő értékékeket, mivel x csal nemnegatív egész lehet, vagyis természetes szám.

A második feladatnál teljesen ugyanúgy megy a felírás, a végeredmény is ugyanaz lesz, csak az értelmezése más; golyók esetén nem volt kivitelezhető, hogy például 16,52 darab golyó, de 16,52 cm levágása gond nélkül megoldható, sőt, √257 cm leszelése is sikerülhet, tehát ennek a feladatnak az értelmezési tartománya a nemnegatív valós számok halmaza.
0

Legyen az első dobozban x, ekkor a másikban 50-x van.

Ha 0≤x<25, akkor 50-x-x≤21, vagyis 14,5≤x, tehát x={15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24}
Ha x>25, akkor x-(50-x)≤21, vagyis x≤35,5, tehát x={26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35}

A cérnásnál ugyanez, de a végeredmény 14,5≤x<25 és 25<x≤35,5, mivel x értéke lehet racionális és irracionális is.
0