Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

AZ EGYENES EGYENLETEI

Főoldal » Középiskola » Matematika
442
3641 feladatbol B, C kene, segitseeeg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3641 B

Először is meghatározzuk a felezőpontot:

`O_x` = `(A_x+B_x)/2` = `(-2+(-2))/2` = -2

`O_y` = `(A_y+B_y)/2` = `(-2+5)/2` = `3/2`

Szükséges még a szakasz egyenlete:

y = mx +b

-2 = `m*-2`+b

5 = `m*-2` + b

nincs megoldás, itt a meredekség végtelen.

x = -2 Az egyenes egyenlete.

A merőleges egyenes egyenlete (mivel végtelen reciproka 0), y = b egyenlet lesz, a felelzőpontot átmegy, tehát, a szakaszfelező merőleges egyenes egyenlete: y = `3/2`.

C, A(1;3) B(-1;-3)

Mint az előbb. Szakaszfelező pont.

`O_x`= `(1+(-1))/2` = 0

`O_y`= `(3+(-3))/2` = 0

O(0;0)

A szakasz egyenlete:

3 = `m*1` + b

-3 = `m*-1` + b

összeadva:

0 = 2b

b = 0

visszahelyettesítve az egyikbe:

3 = `m*1`

m = 3

A szakasz egyenlete:

y = 3x

A szakaszfelező merőleges egyenes meredeksége: `m_m` = `-1/m` = `-1/3`

Ismerjük a meredekséget (`-1/3`) és egy pontot (O(0;0), kiszámoljuk a tengelymetszetet:

0 = `-1/3*0`+b

b = 0

A szakaszfelező merőleges egyenlete:

y = `-1/3*x`.
0