Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KNO3 elektrolítise?SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
1238
Sziasztok!Kérlwk segítsetek,az alábbi feladatot nem tudom sehogy sem megoldani:
Kálium-nitrát vizes oldatát elektrolizáljuk grafitelektródok között.Hány dm3 standard állapotú gáz keletkezik az anódnál,ha 10 percig 100 mA erősségű árammal elektrolizálunk?Csökken vagy nő az oldat koncentrációja az elektrolízis során?Miért?


Nos előszöris ott akadtam meg,hogy itt akkor igazából mindkét elektródnál a víz bomlik,vagy az egyiknél 2K+ +2e-=K lesz?Illetve az utolsó kérdést a koncentrációban nem is tudom igazán hova tenni.Ott mi a lényeg,hogy állapítom meg?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, számolás, elektrolízis
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kálium semmiképp nem keletkezhet, az egy igen erősen reakcióképes anyag, azonnal elreagálna a vízzel.

A víz bomlik, az oldat töményedik, tehát a koncentrációja nő.

Elektródfolyamatok:

K: 4 `H_2O` + 4 `e^-` `rightarrow` 4 `OH^-` + 2 `H_2`

A: 2 `H_2O` `rightarrow` 4 `H^+` + `O_2` + 4 `e^-`

Q = `I*t` = `0.1A*10perc*60` = 60 C

4 mol elektron átvitelekor keletkezik 1 mol oxigén, amihez szükséges `4*96500` C töltésátmenet.

Ezt kicsit átforgatva:

386000 C töltés átmenetekor fejlődik 24,5 `dm^3` oxigéngáz

60 C töltés átmenetekor `60/386000*24.5` = 0,0038 `dm^3` oxigéngáz fejlődik (38 `cm^3`).
0