Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FONTOS NAGYON, FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
443
Csatoltam képet, fontos nagyon. Köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, energia, mozgásienergia, helyzetienergia, rugalmasenergia
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
784, D

786, D

787, D

822, E = `1/2*m*v^2` = 21875 J

824, h = `E/(m*g)` = `6000/(10*2000)` = 0,3 m = 30 cm

835, `E_r` = `1/2*D*x^2`

x = `root()((2*E_r)/D)` = `root()((2*2.5)/500)` = 0,1 m = 10 cm

836, `v_1` = 36 `(km)/h` = 10 `m/s`

`v_2` = 54 `(km)/h` = 15 `m/s`

W = `E_2`-`E_1` = `1/2*m*v_2^2`-`1/2*m*v_2^2` = `1/2*m*(v_2^2-v_1^2)` = `1/2*120*(15^2-10^2)` = 7500 J
1

`Deltav^2` = `v_2^2` - `v_1^2`

`(Deltav)^2` = `(v_2-v_1)^2`
1

@kazah
0

Magyarzoli2020 megoldásához hasonlóan így tudna egyszerűbben menni:

Nincs megadva, hogy mennyi idő alatt gyorsul fel 36-ról 54-re, feltételezhetjük mondjuk azt, hogy `a=1 m/s^2` volt a gyorsulása. (Persze bármi mást is mondhatánk, de ezzel könnyebb számolni.)

Ekkor ezekkel az adatokkal lehet számolni:
`v_1=10 m/s`
`v_2=15 m/s`
`Δv=5 m/s`
`F=m·a=120\ N` a gyorsító erő
Mivel `Δv=a·t` vagyis `5 m/s=1 m/s^2·t`, ezért
`t=5\ s` idő alatt gyorsult fel.

-----------------------------------------------
Ennyi idő alatt a megtett út:
`s=v_1·t+1/2·a·t^2=50\ m+25/2\ m=62.5\ m`

A munka tehát:
`W=F·s=120\ N·62.5\ m=7500\ J`

Módosítva: 6 éve
1