Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
684
1. Mekkora a 0,1 mol/dm3 koncentrációjú HNO3-oldat pH-ja? Hány darab H3O+-ion található 1,8 dm3 oldatban?

2. Hány gramm KOH szükséges 25.3 g H2SO4-at tartalmazó oldat közömbösítéséhez?

3. Milyen kémhatású a (NH4)2CO3 só vizes oldata? Miért?

4. Fejezd be a következő elektronátmenettel járó reakciót! Ca + O = Külön írd le az oxidációt és a redukciót!

5. Állapítsd meg, és írd fel az egyes atomok oxidációs számait a következő vegyületekben illetve ionokban? KClO4, H3P, Mg(OH)2, Cr2O72-, H2SO3

Savak:
erős--HCL, HNO3, H2SO4
közepes--H3PO4
gyenge--H2CO3

Bázisok:
erős--KOH, NaOH, Ca(OH)2
közepes--Mg(OH)2
gyenge--NH4OH
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1. Mekkora a 0,1 mol/dm3 koncentrációjú HNO3-oldat pH-ja? Hány darab H3O+-ion található 1,8 dm3 oldatban?

pH = 1

1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol, azaz `6*10^(22)` db `H_3O^+`-ion.

1,8 `dm^3` oldatban van `1.8*6*10^(22)` = `1,08*10^23` db `H_3O^+`-ion.



2. Hány gramm KOH szükséges 25.3 g H2SO4-at tartalmazó oldat közömbösítéséhez?

`H_SO_4` + 2 `KOH` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

25,3 g kénsav az `25.3/98` = 0,26 mol. Az egyenlet szerint ez kétszerannyi, azaz 0,52 mol KOH-dal reagál, aminek a tömege `0.52*56` = 28,9 g .


3. Milyen kémhatású a (NH4)2CO3 só vizes oldata? Miért?

Semleges. Az ammónium-karbonát egy gyenge sav (`H_2CO_3`) és egy gyenge bázis (`NH_4OH`) sója.


4. Fejezd be a következő elektronátmenettel járó reakciót! Ca + O = Külön írd le az oxidációt és a redukciót!

2 Ca + `O_2` = 2 CaO

Oxidáció: 2 Ca `rightarrow` 2 `Ca^(2+)` + 4 `e^-`

Redukció: `O_2` + 4 `e^-` `rightarrow` 2 `O^(2-)`

5. Állapítsd meg, és írd fel az egyes atomok oxidációs számait a következő vegyületekben illetve ionokban? KClO4, H3P, Mg(OH)2, Cr2O72-, H2SO3

`KClO_4` : A klóré +7, oxigéné -2, káliumé +1

`PH_3` : Ezen sok vita van. Mivel a foszfor és a hidrogén elektronegativitása egyenlő, a foszforé is és a hidrogéné is nulla.

`Mg(OH)_2`: magnézium +2, oxigén -2, hidrogén +1.

`Cr_2O_7^(2-)`: króm +6, oxigén -2

`H_2SO_3`: hidrogén +1, kén +4, oxigén -2.
0