Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Salinger:Zabhegyező Holden Caulfield Jellemzése

1898
Sziasztok, hétfőre egy Holdenról szóló fogalmazást kell elkészítenem.
A feltételek:
Terjedelem minimum 1,-1,5 nagy spirál füzet oldal.
Bevezetés: regény keletkezésének körülményei(Tudom kicsit fura de a tanár mondta)
Tárgyalás: Holden kapcsolatai jellemzése, Holden milyennek látja magát, 1-2 idézet, és milyenek Holden problémái.
Befejezés: Kiderül fizikai betegsége pszhichiátrián kezelik, ezt kell kifejteni.

Tudom ez nagy kérés, de ha valaki segítene annak nagyon hálás lennék, mert minket Általánosba sose tanítottak ilyenre, és fogalmam nincs hogy kezdjek hozzá,
Válaszotokat előre is köszönöm, de tényleg!!:)))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Salinger, Zabhegyező, Holden, jellemzése, fogalmazás, HoldenCaulfield, amerika
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Bevezetés:

Salinger művéből 65 millió példányt adtak el a világon. A könyvet több országban és amerikai államban évekre betiltották, és tragikus (ön)gyilkosságok során is összefüggésbe hozták a művet a szomorú eseményekkel.Egyes kutatók szerint optimista a regény vége, hisz a világtól, az emberektől való elidegenedés csak egy fázis Holden életében. A Zabhegyezőt kezdettől foga élesen kritizálták vulgáris nyelvezete miatt, egyes irodalomtörténészek szerint Salinger honosította meg a káromkodást az újkori irodalomban. További támadási felület volt a blaszfémia, a szexualitás ábrázolása és az alkohol propagálása.

Tárgyalás:

Holden Caulfield sem osztálytársaival, sem a tanáraival nem érteti magát, kicsapják a Pencey-i gimnáziumból. Eldönti, három napot eltölt New Yorkbana, ahol táncoslányokkal, egykori angoltanárával és egy Sunny nevű prostituálttal is találkozik – utóbbival szívesen beszélgetett volna. A strici (Maurice) végül megvereti, mert nem adott elég pénzt a „szolgáltatásért”.

Magányos, a három napot az alkohol társaságában tölti, majd hazatér, ahol Phoebe-hez, kishúgához menekül, mert csak vele tud normálisan elbeszélgetni annak naivitása miatt. Holden álmodozik, fantáziája egy olyan rozsmezőre repíti, ahol gyerekekre kell vigyáznia. Feladata, hogy a szakadék szélén mászkáló kicsiket megmentse a zuhanástól.

Befejezés: A világ elől betegségbe menekülő Holden számára a zabhegyezés bizonyul követendő példának, ez az a pozitív tartalom, mely a világban maradást indokolja. A zabhegyezés a tisztaság megőrzését jelenti, de nemcsak önmaga, hanem gyermektársai számára is.
0