Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1015
Egy mértani sorozat első tagja 10, hányadosa 4. Határozza meg a sorozat 5.tagját, és az első 8 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` = 10

q = 4

`a_5` = `a_1*q^4` = `10*4^4` = 2560

`S_8` = `a_1*(q^8-1)/(q-1)` = `10*(4^8-1)/(4-1)` = 218450
1