Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4920
Egy kétjegyű szám egyik számjegye 2-szer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám az eredeti kétszeresénél 12-vel kisebb. Melyik az eredeti szám?

Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, házi, Házi feladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Két eset van, az első szjegy kétszer akkora vagy a második.
Az eredeti szám lehet:
2x*10+x=21x
x*10+2x=12x

1. eset
Eredeti szám 21x, megcserélt 12x

12x=21x*2-12
12x=42x-12
12=30x
x=30/12 x nem egész, ez nem jó.

2. eset
21x=12x*2-12
21x=24x-12
12=3x
x=4

Az eredeti szám:
48
az új 84.
0

Így néz ki a felírt egyenlet: (-12, hogy az egyenlőség legyen belőle)
10*2x+x=2*(10x+2x)-12
21x=20x+4x-12
12=3x
4=x
Ebből tehát az eredeti szám 48. :)
0

10*2x+x=2*(10x+2x)-12
21x=20x+4x-12
12=3x
x=4

Visszaellenőrizve az egyenlet 4-el és kijön 84
tehát az eredeti szám 48 :)
0