Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
774
Ezt akét feladatot meg tudnátok oldani?:)
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

XF8 molekula nem létezik, egyedül a XeF8 kétszeresen negatív iont találtam, de szerintem erre gondoltak.

A szerkezeti képleteket majd képként csatolom.

XeF82-:
Alak: csonkolt ikozaéder
Kötésszög: ~60 °
Polaritás: Apoláris
Kov. vegyérték: 8

ClF5:
Alak: tetragonális piramis (négyszögalapú piramis)
Kötésszög: 90
Polaritás: Poláris
Kov. vegyérték: 5
1

Ha kétvegyértékű fémről van szó, akkor a kloridja MeCl2 képlettel írható fel (Me az ismeretlen fém).
Vegyünk képzeletben ebből a vegyületből 100 g-ot. Ebben 47,21 g ismeretlen fém és kizárásos alapon 100-47,21=52,79 g klór van. Mivel azonban a klór atomtömege 35,5 g/mol, ezért ennyi klór anyagmennyisége 52,79/35,5=1,487 mol. Ekkor viszont a fémének ennek felének kell lennie, azaz belőle 1,487/2=0,7435 mol található. Mivel ismerjük a tömegét is, meghatározható az atomtömege: 47,21/0,7435=63,5 g/mol. Ez pedig a réz lesz, így a vegyület a réz-klorid, CuCl2.

Na, vegyünk ismét 100 g-ot, csak most az oldatból. Ebben található 13,1 g réz-klorid, a fennmaradó 100-13,1=86,9 g mind víz. Csak egy része az oldásra felhasznált víz, míg a másik része eleve benne volt kristályvízként.
Ha jobban elgondolkodunk, 1 rész cucchoz 5 rész vizet adtak, így a 100g oldat tulajdonképpen 6 rész anyagból áll, melyből egy rész a kristályvizes só. Így ennek a tömege 100/6×1=16,66 g. Ez nyilván több, mint a 13,1, mivel van benne víz is. Mégpedig 16,66-13,1=3,56 g.
Ennyi víz pedig 3,56/18=0,1977 mol, míg 13,1g CuCl2 (moláris tömege 134,5 g/mol) 13,1/134,5=0,0974 mol. Így a kettő aránya: CuCl2:H2O=0,0974:0,1977=1:2.
Azaz a kristályvizes só képlete CuCl2×2H2O
1