Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ennek a matek feladatnak van megoldása?

Főoldal » Középiskola » Matematika
623
|4x+5|+1=7x-5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

Van. :)

|4x+5|+1 = 7x-5
|4x+5| = 7x-6

|4x+5| =
I. eset: 4x+5, ha 4x+5≥0, azaz x≥-5/4
II. eset: -(4x+5), ha 4x+5<0, azaz x<-5/4

I. eset: mikor x≥-5/4
4x+5 = 7x-6
4x+11 = 7x
11 = 3x
x = 11/3

Mivel 11/3 ≥-5/4, OK
Ell:
|4·11/3+5|+1 = 7·11/3-5
|44/3+5|+1 = 77/3-5
|59/3|+1 = 62/3
59/3+1 = 62/3
62/3 = 62/3

Tehát megoldás

II. eset: mikor x<-5/4
-(4x+5) = 7x-6
-4x-5 = 7x-6
-5 = 11x-6
1 = 11x
x = 1/11

Mivel 1/11 <-5/4, nem OK

Ell:
|4·1/11+5|+1 = 7·1/11-5
|4/11+5|+1 = 7/11-5
|59/11|+1 = -48/11
59/11+1 = -48/11
70/11 ≠ -48/11

Tehát nem megoldás
1