Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Fontos matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
346
Adjuk meg a 4·x^2‒8·x‒5≧0 egyenlőtlenség megoldáshalmazát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Fel kell rajzolni a parabolát.

Első lépés:
felfelé, vagy lefelé nyíló parabola

a = 4 -ez pozitív így felfelé nyíló parabola


Második lépés:
hol metszi az x-tengelyt (ha metszi egyáltalán)?

meg kell oldani az egyenletet.
Megoldásai:
x = -0,5
x=2,5


Igy a parabolát felrajzolva a parabole "pozitív fele" az x-tengely feletti rész


Megoldás:
x kisebb egyenlő -0,5
x nagyobb egyenlő 2,5

0