Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat 11.osztály 06.04

Főoldal » Középiskola » Matematika
452
S.O.S
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

a,

`a_1` = -7

`a_8` = `a_1` + 7d = 14

d = 3

`S_n` = `((a_1+a_n)*n/2)` = `(a_1+a_1+(n-1)*d)*n/2` `le` 660

`(-7-7+(n-1)*3)*n` `le`1320

`(3n-17)*n` `le` 1320

`3n^2`-17n -1320 `le` 0

megoldod, mint egyenletet, két gyök kijön, az egyik negatív, a másik 24

nem vezetem le, ha nem baj

n `le` 24

b,

`a_1` = -7

`a_4` = `a_1*q^3` = -189

`q^3` = 27

q = 3

`S_n` = `a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`(-7)*(3^n-1)/2` = -68887

`3^n-1` = 19682

`3^n` = 19683

n = `(lg19682)/(lg3)` = 9
0