Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni a matekban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
a, Egy falusi ház partján élő bárányoknak és tyúkoknak összesen 38 lábuk van. Hány tyúk lehet a portán? Indokold a választ!
b, Milyen számjegyet írhatok az x és y helyére, ha a 23x47y hatjegyű szám osztható 15-tel? Indokold a választ! (De ha x=1, y=6, akkor a hatjegyű szám a 231476, ami nem osztható 15-tel!)
c, Osztható-e a 102023+23 szám hárommal? Indokold a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a, vagy kimaradt egy adat vagy sok megoldás lehet. Valószínű az hiányzik, hogy hány állat van összesen. Pl. ha 15 állat van, akkor van x tyúk, aminek 2x db lába, és (15-x) db bárány, aminek van 4(15-x) db lába.

Ekkor 2x+4(15-x) = 38

60-2x = 38

2x = 22

x = 11

Ha nem maradt ki, akkor végig kell zongorázni, hogy mi lehet:

Ha 1 tyúk van, akkor 9 bárány.
Ha 3 tyúk van, akkor 8 bárány.
Ha 5 tyúk van, akkor 7 bárány.
Ha 7 tyúk van, akkor 6 bárány.
Ha 9 tyúk van, akkor 5 bárány.
Ha 11 tyúk van, akkor 4 bárány.
Ha 13 tyúk van, akkor 3 bárány.
Ha 15 tyúk van, akkor 2 bárány.
Ha 17 tyúk van, akkor 1 bárány.


b, Ahhoz hogy osztható legyen 15-tel, oszthatónak kell lennie 3-mal és 5-tel is. Az öttel való oszthatóság feltétele, hogy az utolsó számjegy 5 vagy 0.

I. Ha 0 az utolsó számjegy, akkor összeadod szépen a szájegyeket, 23x470, ez összesen 16+x. Ez akkor osztható 3-mal, ha x = 2, 5, 8

II. Ha az utolsó számjegy 5, akkor ugyanúgy, mint az előbb, 23x475, ez összesen 23+x, ez pedig akkor osztható 3-mal, ha x = 1, 4, 7

c, A hárommal oszthatóság feltétele, hogy a számjegyek összege osztható hárommal. A 102023 szájegyeinek összege 8; a 23 számjegyeinek összege 5, 8+5=13; tehát a szám nem osztható 3-mal.
0