Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1212
7.) András és Béla együtt hat óra alatt ásnak fel egy kertet. Mennyi idő alatt ássa fel Béla egyedül a kertet, ha
tudjuk, hogy Andrásnak egyedül tíz óra hosszat tartana?

Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!, nagyonfontos, EXTRASÜRGŐS
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Teljesítmény, fordított arányosság. Arra gondolj, hogy András egy kertet 10 óra alatt ás fel, akkor 1 óra alatt mennyit ás? (`1/10` kertet)

Ketten együtt 1 óra alatt pedig `1/6` kertet ásnak fel.

`1/x` = 10

`1/y` = ?

`1/(x+y)` = 6

x = `1/10`

x+y = `1/6`

y = `1/6` - `1/10` = `5/30` - `3/30` = `2/30` = `1/15`

`1/y` = 15

Béla egyedül 15 óra alatt ássa fel a kertet.
0