Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2013
Határozd meg a négyzet alapú szabályos gúlák felszínét!
a, a=7,2 cm M=4,8 cm
b, a=9,6 cm ma(x)=60 mm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Gúla felszíne = alapterület + palást

a)
Talap = a² = 7,2² = 51,84cm²

moldal² = (a/2)² + M²
moldal² = 3,6² + 4,8²
moldal² = 12,96 + 23,04
moldal² = 36
moldal = √36 = 6cm

Toldal = a·moldal /2
Toldal = 7,2·6/2 = 21,6cm²

A = Talap + Palást
A = Talap + 4·Toldal
A = 51,84 + 4·21,6 = 138,24cm²

##################################
b)
HA ma(x)=60 mm = 8cm az oldallap magassága, akkor:

Talap = a² = 9,6² = 92,16cm²

Toldal = a·moldal /2
Toldal = 9,6·6/2 = 28,8cm²

A = Talap + Palást
A = Talap + 4·Toldal
A = 92,16 + 4·28,8 = 207,36m²

moldal² = (a/2)² + M²
6² = 4,8² + M²
36 = 23,04 + M²
12,96 = M²
M = √12,96 = 3,6cm
Módosítva: 9 éve
1