Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötletem sincs

Főoldal » Középiskola » Fizika
444
Egy 6V-os áramforrás sarkaira párhuzamosan kapcsoltunk egy 20 ohmos és egy 30 ohmos fogyasztót. Mekkora az eredő ellenállás? Mekkora a főkörben folyó áram? Mekkora az egyes ellenállásokon folyó áram?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`R_e` = `1/(1/R_1+1/R_2)` = `1/(1/20+1/30)` = `1/(3/60+2/60)` = `1/(5/60)` = `60/5` = 12 `Omega`

I = `U/R_e` = `6/12` = 0,5 A

`I_1` = `U/R_1` = `6/20` = 0.3 A

`I_2` = `U/R_2` = `6/30` = 0.2 A
0