Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
635
Örülnék, ha valaki segítene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Mivel 4 s alatt csökken sebessége 3-ról 0 m/s-ra, lassulása:

a=3/4=0,75 m/s^2

Ha a korong tömege m, akkor a súlya m×g. Ezzel szemben mivel a lassulást a súrlódási erő okozza (Fs), ezért ez egyenlő lesz m×a-val. De a csúszási súrlódási együttható pedig épp a súrlódási erő és a test súlyának hányadosa:

μ=Fs/Fny=Fs/m×g=a×m/m×g

De ebből kiesik m, így:

μ=a/g=0,075


Ezt az összefüggést pedig a 2. példában fel is használhatjuk, csak kissé át kell rendezni:

a=μ×g=11 m/s^2.
0