Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
494
Sziasztok/Szép napot,
próbáltam a feladatokat megoldani, de valahogy egyik sem sikerült, és nem teljesen értem, holnapig kell leadnom.
Nagyon megköszönném a segítséget!

1. Egy derékszögű háromszög egyik befogója 3-szor akkora, mint a másik. Területe 7,5cm². Mekkorák a befogói?

2. A téglalap területe 180cm². Az egyik oldal 3cm-rel nagyobb, mint a másik. Számítsa ki a téglalap kerületet.

3. Két egymás után következő természetes szám szorzata 552. Melyik ez a két szám?

4. Az ismeretlen x és a 7 szám különbségnek szorzata az x ismeretlen és a 7 szám összegével 312. Mi az ismeretlen szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat
Egyik befogó: x
Másik befogó: 3x
T=(3x×x)/2
7,5 cm²=1,5x²
x²=5 cm
x=2,236 cm
Így befogói: 2,236 cm és 6,708 cm

2. feladat
Egyik oldal: x cm
Másik oldal: x+3 cm
180 cm²=x×(x+3)
180 cm²=x²+3x
x=12 cm
Így kerülete:
K=2(12+15)=54 cm

3. feladat
a×(a+1)=552
a²+a=552
a=23
Így ez a két szám a 23-as és a 24-es

4. feladat
(x-7)×(x+7)=312
x²-49=312
x²=361
x=19
Így az ismeretlen szám a 19





1