Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani ezeket a logaritmus feladatokat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
904
a, Log2(3x-4) - log2 5= log2 (x+2)
b, lg12-lg(1-x)=lg20 - lg(x+7)
c, log8(3x+1) + log8(5x-1)=4/3

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Használni kell a logaritmus azonosságait;

1. log₂((3x-4)/5)=log₂(x+2), majd a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt:
(3x-4)/5=x+2, ezt már meg tudjuk oldani, a végeredményt viszont mindenképp ellenőrizni kell, mivel nem írtunk kikötést (egyenletnél a legtöbb esetben így célszerűbb).

2. lg(12/(1-x))=lg(20/(x+7)), majd a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt eltűnik a log, így a kapott egyenletet már meg tudjuk oldani.

3. A jobb oldalt átírjuk 8-as alapú logaritmusra: 4/3=log8(84/3)=log8(16), a bal oldalon használjuk az azonosságot, majd a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt marad:

(3x+1)*(5x-1)=16, ami már megoldható.
0