Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matemtika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
747
Az adatok közti összefüggést írd fel egyenlettel! Old meg, majd szöveg szerint ellenőrizd megoldásodat!

1.Ha egy szám 24-szereséhez 152-t adunk, akkor 500-at kapunk. Melyik ez a szám?

2. Bea 8 kg szilvát vásárolt és a visszavitt üres üvegekért visszajárt neki 320 Ft. Így 160 Ft-ot kellett fizetnie. Mennyibe került egy kg szilva?

3.Egy zsinórból Csaba levágott 24 m-t, majd a maradékot 12 egyenlő darabra vágta. Így egy – egy darab hosszúsága 15 m lett. Milyen hosszú volt eredetileg a zsinór?

4. Dénes a heti zsebpénzét 7 egyenlő részre osztotta, és minden nap ugyanannyit költött el. Mikor a hét utolsó napján 120 Ft- ért fagylaltot vett, akkor még maradt 30 forintja. Hány Ft zsebpénze volt azon a héten?

5. 28 zsák árpából etetésre felhasználtak 460 kg-ot, így még 1,36 tonna árpa maradt. Hány kg árpa volt egy-egy zsákban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenletek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
x·24+152=500 /-152 mindkét oldalból elveszünk
x·24=348 /:24 mindkét oldalt osztjuk
x=14,5
Tehát a szám 14,5.

2.
320+160=8·x
480=8·x /:8 mindkét oldalt osztjuk
x=60
Tehát 60Ft-ba kerül 1kg szilva.

3.
(x-24):12=15 /·12 megszorozzuk mindkét oldalt
x-24=180 /+24 hozzá adunk mindkét oldalhoz
x=204
Tehát a zsinor eredetileg 204m volt.

4.
x/7-120=30 /+120 mindkét oldalon
x/7=150 /·7 mindkét oldalon
x=1050

Tehát 1050Ft zsebpénze volt azon a héten.

5.
1,36t = 1360kg

28·x-460=1360 /+460 mindkét oldal
28·x=1820 /:28 mindkét oldal
x=65

Tehát 65kg árpa volt egy-egy zsákban.
0