Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Fizika
2542
Kaptunk egy fizika házit, de nemtudom hogy hogy kezdhetnék bele..
Egy 90 km/h sebességgel haladó személygépkocsi akadályt vesz észre maga előtt. A gépkocsi nedves aszfalton fékez,a gépkocsik kerekei és az aszfalt közötti tapadási súrlódási együttható értéke 0,6. Mennyi idő alatt tud megállni, ha a kerekek nem csúsznak meg? Mekkora utat tesz meg megállásig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A csúszási súrlódási együttható a súrlódási erő (Fs) és a súly (m×g) hányadosa:

μ=Fs/m×g

A súrlódási erő azonban nem más, mint az autó tömegének és a lassulásnak (a) a szorzata, tehát:

μ=a×m/m×g

Ebből m kiesik, így egy egyszerű összefüggés marad hátra:

μ=a/g.

Átrendezve:

a=μ×g=6 m/s^2

Mivel a 1 m/s 3,6 km/h, ezért 90 km/h 25 m/s. Az erről a sebességről való lelassuláshoz szükséges idő:

t=v/a=4,17 s

Az ezalatt megtett út pedig:

s=a/2×t^2=3×4,17^2=52 m.
0