Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat 11.osztály 06.03

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
2. Mennyi annak a mértani sorozatnak a hányadosa, amelynek harmadik tagja 5, hatodik tagja pedig 40?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`a_3` = `a_1*q^2` = 5

`a_6` = `a_1*q^5` = 40

Elosztjuk a két egyenletet egymással (célszerű a másodikat az elsővel):

`q^3` = `40/5` = 8

q = `root(3)(8)` = 2

A mértani sorozat hányadosa 2.
1