Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi SOS!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
642
Harom egyenkent 6*10 a minusz kilencediken coulomb nagysagu toltest helyezunk el egy szabalyos haromszog csucsaiban. Mekkora ero hat az egyes toltesekre ha a haromszog oldala 6 cm?? Valaki ezt letudna nekem erthetoen vezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A 3 golyó mindegyikére két erő fog hatni, hiszen mindegyiket másik kettő taszítja (piros nyilak, én csak egy golyóra rajzoltam meg, de mindegyikre érvényes).

Erre a képlet: F=Q^2/r^2×k=(6×10-9^)^2/0,06^2×9×10^9=9×10^-5 N

Ebből azonban kettő erő hat a golyóra, viszont nem azonos szögben. Így az eredő erő (kék nyíl) nem pontosan az összegük lesz, hanem annál valamivel kisebb:

F'=F×cosα=0,866×9×10^-5=7,79×10^-9 N

Ennyi erő hat minden egyes golyóra (alfa a 3szög szögének fele, 30°)

0