Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A sokszögek és a kör

Főoldal » Általános iskola » Matematika
940
Sziasztok két kérdésem lenne házi feladat megoldással kapcsolatban:
1.feladat:mekkorák az oldalai egy 18 cm kerületű háromszögnek,ha az oldalak aránya 2:3:4 ?
2.feladat:Mekkorák a háromszög szögei,ha a belső szögeinek aránya 1:1:2 ?
Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. legyen a háromszög három oldala 2x, 3x és 4x, ekkor (2x):(3x):(4x)=2:3:4 arány teljesül. A kerület az oldalhosszok összege, tehát:

2x+3x+4x=18, erre x=2 a megoldás, így az oldalak hossza: 2*2=4 cm, 2*3=6 cm, 2*4=8 cm.

2. Az elsőben tárgyaltak szerint legyen a szögek nagysága α, α és 2α. Tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, tehát:

α+α+2α=180°, erre α=45° adódik, tehát a szögek nagysága: 45°, 45°, 90°.
1