Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani közép, számtani közép

Főoldal » Középiskola » Matematika
2763
Két pozitív szám mértani közepe 12. Az egyik szám a 16. Mennyi a két szám számtani közepe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, számtan, mértan, számtaniközép, mértaniközép
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik szám x, a másik 16. Ekkor felírhatjuk, hogy

`root()(16*x)` = 12

négyzetre emeljük mindkét oldalt

`16*x` = 144

x = `144/16` = 9

A két szám tehát a 16 és a 9. Számtani közepük:

y = `(16+9)/2` = `25/2` = 12,5
0