Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkorák ezek a szögek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1410
Egy középponti szögnek és a hozzátartozó kerületi szögnek a különbsége 36fok 42' 16".
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Tudjuk, hogy a középponti szög kétszerese a kerületi szögnek, így ha a kerületi szög α, akkor a középponti szög 2α, ezek különbsége adott:

2α-α=36° 42' 16", vagyis
α=36° 42' 16", így 2α=73° 24' 32'', ekkorák a keresett szögek.
1

Azt érted, hogy a 73° hogy jött ki?
0

Pedig ha azt értetted volna, vagyis hogy miért 73° a 72° helyett, akkor rájöttél volna az eredeti kérdésre is.

2*42'=84', de tudjuk, hogy 60'=1°, ezért lesz a 72°-ból 73°, és marad 24'.
1