Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (SOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
451
1. Feladat
Édesapa a nyaraló nyeregtetőjéhez egy olyan egyenlő szárú háromszög alakú homlokzatot tervezett, amelynek alapja 6 m, szárainak hossza 3,4 m. Fel tudsz-e majd egyenesedni a padláson? (Készíts ábrát, úgy könnyebb.)
2. Feladat
Milyen hosszú a 6 cm élű kocka lapátlója és testátlója? (Rajzolj egy kockát, és jelölj ki rajta egy lapátlót, meg egy testátlót, majd számítsd ki a hosszúságukat.)
3. Feladat
Milyen hosszú a 121 négyzetcentiméter területű négyzet átlója? (Itt is készíts ábrát!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

1. Az ábrát meghagyom neked, rajzolj egy egyenlő szárú háromszöget, az alap a 6 m, a szárak 3,4 m; a magasság érdekel minket. A magasság két derékszögű háromszögre osztja a háromszögünket, mely egymásnak tükörképe. A derékszögű háromszög átfogója lesz az eredeti háromszög szára, az alap fele pedig az egyik befogó.

A másik befogó a magasság, ezt kell kiszámolnunk, Pitagorasz-tétellel menni fog.

`m^2` = `c^2` -`(a/2)^2` = `3.4^2` - `(6/2)^2` = 11,56-9 = 2,56

m = `root()(2.56)` = 1,6

Ha kisebb vagy, mint 1,6 m (160 cm), akkor fel tudsz egyenesedni.

2. Rajzolj egy kockát, húzd be a lapátlóját (egy oldalán két szemközti csúcsot köss össze) és a testátlóját (két, egymástól legtávolabbi sarkot köss össze).

Lapátló = `a*root()(2)` = `6*root()(2)` = 8,49 cm

Testátló = `a*root()(3)` = `6*root()(3)` = 10,39 cm

3. Négyzetet remélem tudsz rajzolni.

T = `a^2` = 121 `cm^2`

a = `root()(T)` = `root()(121)` = 11 cm

Átló = `a*root()(2)` = `11*root()(2)` = 15,56 cm

Az átlók szintén a Pitagorasz tétellel jönnek ki, a derékszögű háromszögeket meg fogod találni.
0