Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem fogalmazás,7.osztály, Második világháború

1627
Fogalmazást kellene írni.
A fogalmazás a második világháborúról szóljon. Fogalmazás címe: "A Háború fegyverei"
Azaz a második világháború fegyvereiről kellene írni.
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
HÁBORÚ FEGYVEREI
A második világháborúban zömmel az első világégés során már kipróbált, de azóta tökéletesített fegyverekkel harcoltak. A valóban újszerű harcieszközök csak a háború utolsó szakaszában játszottak némi szerepet.
A KÉZIFEGYVEREK
A kézifegyverek változtak a legkevesebbet. A katonák zöme továbbra is puskával harcolt. Új eszköz volt viszont a géppisztoly. A géppuskához hasonlóan ezzel is gyorsan, sok lövést lehetett leadni. Könnyű súlya miatt viszont a katonák egyedül is magukkal vihették.
Kegyetlen eszköz volt a lángszóró. A katonák hátukon egy gyúlékony anyagot tartalmazó tartállyal voltak felszerelve. Az anyag a kilövéskor begyulladt, és több méter hosszú lángcsóvát képezett. Ha embert ért, borzalmas tűzhalált okozott.
A háború végére elterjedt a páncélököl. Ennek segítségével a gyalogság képessé vált a páncélozott járművek, így a tankok elleni harcra. A páncélököl lövedéke ugyanis átütötte még a vastag acélfalat is.
A pusztító fegyverekkel szemben szinte semmi sem védte a katonákat. Legtöbbjük egyetlen védőfelszerelése az acélból készült sisak volt.
SZÁRAZFÖLDI FEGYVEREK
A harckocsik, az első világháború lassan cammogó, sebezhető acélszörnyei óriási fejlődésen mentek keresztül. A második világháborúban a csatatér uraivá váltak. Jelentőségüket leghamarabb a németek ismerték fel. A villámháborúk időszakában sikeresen használták ki a tankok új erényeit, például a megnövekedett sebességet.
A páncélosokat a lövegükön kívül géppuskával, néha lángszóróval is felszerelték. Lánctalpaik révén a legnehezebb terepen is mozogni tudtak. Legsikeresebb típusai a szovjet T-34-es, az amerikai Sherman (sörmen) és a német Tigris tankok voltak.
Igen újszerű eszköz volt a szovjetek által létrehozott katyusa, másik nevén a Sztálin-orgona. Egy egyszerű teherautóra szerelték fel ezt a rakéta-sorozatlövő fegyvert, amelynek bizonyos típusai akár 48 rakétát is kilőhettek gyors egymásutánban. Bár nem lehetett vele pontosan célozni, sivító hangja és tűzgyorsasága félelmetes hatást keltett.
A rakétatechnika legismertebb eredményei azonban a Hitler „csodafegyverei” közé tartozó V1 és V2 (fau-1 és fau-2) voltak. Ezektől a németek azt várták, hogy akár több ezer kilométeres távra is elrepüljenek. Bár a háború végén bevetették őket, jelentős eredményt nem értek el velük.
Módosítva: 7 éve
0