Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A hatásfok. SOS!!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
534
1. Egy építkezésen egy 80kg tömegű ember a 20kg tömegű vödröt 5 méter magasra kézben viszi föl. Mekkora a munkavégzésének a hatásfoka?
2. A lovak egy 10 méter magas domb tetejére 100 méter hosszú úton egy 4000N súlyú kocsit 800N erővel húznak fel. Mekkora a hatásfok.
Eddig az összes fizika feladatot meg tudtam csinálni, de ez kifogott rajtam :(((
Aki tud az segítsen!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, SEGÍTSETEK
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1,

Hasznos energia: `W_("hasznos")` = `m_("vödör")*g*h`

Befektetett energia: `W_("befektetett")` = `(m_("ember")+m_("vödör"))*g*h`

Hatásfok:

`eta` = `m_("vödör")/(m_("ember")+m_("vödör"))` = `20/100` =0,2

2,

Hasznos munka: `W_("hasznos")` = `F_("szekér")*h` = `4000*10` = 40000 J

Befektetett munka: `W_("befektetett")` = `F*s` = `800*100` = 80000 J

`eta` már menni fog.
Módosítva: 6 éve
0