Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámolni a meredekséget?

Főoldal » Középiskola » Matematika
847
Meredekseg = a•ma/2 de melyik szamkat kell behelyettesiteni? És itt ez hogyan jott ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

6
Itt a kép
0

Ha jól értem, akkor a háromszög területe a kérdés.

A függőleges oldal hosszát le tudjuk olvasni, az 10 egység, az erre merőleges (ami az x-tengellyel párhuzamos, vagyis vízszintes) magasság hossza 30/7 (a metszéspont első koordinátája), tehát a háromszög területe 10*(30/7)/2=150/7 területegység.

Illetve több háromszög is van, melyik területe kellene?
Módosítva: 9 éve
0

Most nézem csak, hogy "Meredekseg = a•ma/2" van a kérdésben, ekkor viszont valami nagy keveredés van nálad; az a•ma/2, vagy másként: a*ma/2 a háromszög területképlete, a függvény meredeksége ettől teljesen eltérő módon számolandó; az a meredekség, amivel az x be van szorozva, tehát az egyiknél 5/3, a másiknál -2/3.
0

Tehát teljesen más a kérdés, értem.

Az M az nem a meredekség, hanem a metszéspont akar lenni, amit úgy kapunk meg, hogy egyenlővé tesszük a két függvényt:

(5/3)x - 4 = -(2/3)x + 6, ezzel kaptunk egy egyenletet, amit meg tudunk oldani, ennek lesz a megoldása x=30/7.
0

Ha az y-tengellyel vett metszéspontot akarjuk kiszámolni, akkor x helyére beírjuk a 0-t és végigszámoljuk, tehát esetünkben -4-nél és 6-nál fogják metszeni. Ha az x-tengellyel vett metszéspontot keressük, akkor a függvényt egyenlővé tesszük 0-val, tehát:

(5/3)x - 4 = 0, ennek a megoldása x=12/5=2,4, tehát ott fogja metszeni
-(2/3)x + 6 = 0, ennek pedig x=9, tehát ott fogja metszeni.
0

Igen, de nem tudom, mi alapján ábrázoltad, úgyhogy nem tudom, mi lehet a hiba.
0