Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek vezesd le halas lennek :)

Főoldal » Középiskola » Fizika
2708
Egy motorcsónak a folyó sodrásának irányában
10 km/h, a sodrással szemben 6 km/h sebességgel
képes haladni a parthoz viszonyítva.
a) Mekkora a folyó vizének sebessége a parthoz
viszonyítva?
b) Mekkora a csónak sebessége a folyó vizéhez
viszonyítva?
c) Mennyi idő alatt teszi meg a motorcsónak két
város között az utat oda-vissza, ha azok a folyó
mentén, egymástól 30 km távolságra vannak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!

legyen a víz sebessége v, a csónaké u. Ha a csónak a víz folyásával együtt halad, akkor a két sebesség összeadódik, mivel egymást segítik, azaz u+v=10 km/h.
Ha viszont a csónakos ellenkező irányba halad, akkor a víz sodrása akadályozza mozgását, így ki kell belőle vonni: u-v=6 km/h.

Ebből kifejezhető mindkét sebesség, egyszerűen úgy, hogy a két egyenletet összeadjuk:

u+v+(u-v)=10+6
2u=16
u=8

v=10-u=2

Tehát a víz 2 km/h-val folyik (a.,), míg a csónak 8 km/h-val megy (b.,).

c.,

Nyilván való, hogy a hajósnak fel és le is kell mennie, így a 30 km-t egyszer 10-zel, egyszer pedig 6-tal teszi majd meg. Ehhez 30/10=3 órára és 30/6=5 órára lesz szüksége, ami összesen 8 órát jelent. Azaz oda-vissza 8 óra alatt megy.
0

Csatoltam képet.
1