Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerékpárút

Főoldal » Általános iskola » Matematika
434
Gábor szombaton a barátaival kerékpározott. Amikor megtették az út 40%-át,
megálltak ebédelni. Ebéd után megtették a teljes napra tervezett út 715 részét, és egy forráshoz értek, ahonnan már csak 20 km-t kellett kerékpározniuk, hogy a tervezett
út végére érjenek. Hány km-t kerékpároztak Gáborék összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség, A, kene, nagyon
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nem gépelted el? Mi az a 715 részét?
-1

Volt x km a teljes út. Délelőtt 0,4x km-t tettek meg, a forrásig még `7/15*x` km-t, a forrástól pedig 20 km-t; ez összesen x km.

`(4/10+7/15)*x` +20 = x

`(12/30+14/30)*x` +20 = x

20 = `4/30*x`

x = 150

Ellenőrzés:

150 km-nek megtették a 40%-át, azaz `0.4*150` = 60 km-t

a forrásig megtették a `7/15` részét, ami `150*7/15` = 70 km-t. Ez eddig 130 km, maradt 20 km a végére.
0