Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
621
Valaki megoldaná a 4-es feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, Gáz, Szén-dioxid, tömeg, mol, etán, elegy, CH4
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A metán égése:

CH4+2O2=CO2+2H2O

A hidrogéné:

2H2+O2=2H2O


Látható, hogy szén-dioxid csak a metánból származhat, mégpedig ugyanannyi, mint amennyi a metánban volt. De tovább is mehetünk, mivel a két gáz állapota azonos, ezért amekkora a keletkező szén-dioxid térfogata, annyi metán is kellett, hogy az elegyben legyen (Avogardo törv.), így az 5 dm3-ben 2 dm3 metán volt. Így tehát a keverék 2/5×100=40% metánt és kizárásos alapon 60% hidrogént tartalmazott.
0